Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Vojvodina  >  Južno-bački okrug  >  Bačka Palanka

opština

Bačka Palanka

Bačka Palanka je usvojila grb 29. juna 2011. godine, Odlukom o grbu Opštine Bačka Palanka. Iz teksta odluke:

Osnovni grb Opštine Bačka Palanka je u obliku raskoljenog trouglastog štita. Desno, na plavom polju, propeti srebrni konj pridržava zlatnu žetelačku kosu, u podnožju tri srebrne talasaste grede. Levo, na crvenom polju je zlatni palisadni bedem sa pleterom, nadvišen sa tri ukrštena zlatna klasa žita, sa zlatnim raonikom ispod i sa srebrnom bordurom na kojoj je raspoređeno sedam zlatnih dukata.

Grb opštine Bačka Palanka se koristi u tri nivoa: osnovni, srednji i veliki.

Osnovni grb sadrži elemente sa tri pečata iz 19. veka koji su predstavljali tri naseljena mesta koja su se kasnije ujedinila pod imenom Bačka Palanka. Tako je sa pečata Stare Palanke preuzeto klasje žita i raonik, sa pečata Nove Palanke talasaste grede kao simbol Dunava koji je na grbu predstavljen i dominantnim plavim poljem, a sa pečata Nemačke Palanke žetelačka kosa. Palisadni bedem sa pleterom podseća da je Bačka Palanka dobila ime po srednjovekovnom drvenom utvrđenju - palanci. Istovremeno ovaj element grba, svojim slikovnim motivom pletenja predstavlja multikulturni sklad i jedinstvo u različitosti žitelja Bačke Palanke. Propeti beli konj - lipicaner označava ergelu u Karađorđevu kao jednu od retkih preostalih u svetu koje uzgajaju ovu elitnu rasu konja. Crvena boja na grbu je simbol vitalnosti bačkopalanačke privrede, čiji je prosperitet prikazan zlatnim dukatima.

Poslednja izmena: 14-JUL-2011


Srodni spoljni linkovi:


Vojvodina

Južno-bački okrug - opštine

Bačka Palanka - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Bačka Palanka ● Vizić ● Gajdobra ● Despotovo ● Karađorđevo ● Mladenovo ● Neštin ● Nova Gajdobra ● Obrovac ● Parage ● Pivnice ● Silbaš ● Tovariševo ● Čelarevo ●

 
Grb Bačke Palanke

Grb Bačke Palanke

Zastava Bačke Palanke

Zastava Bačke Palanke

Srednji grb Bačke Palanke

Srednji grb Bačke Palanke

Veliki grb Bačke Palanke

Veliki grb Bačke Palanke

Zastava Bačke Palanke sa srednjim grbom

Zastava Bačke Palanke sa srednjim grbom

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije