Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Grad Beograd  >  Mladenovac

gradska opština

Mladenovac

Mladenovac ima zvaničan grb u tri nivoa i zastavu prema standardima Srpskog heraldičkog društva. Simboli su usvojeni Odlukom o grbu i stegu opštine i naseljenog mesta Mladenovac.

Zastava opštine je kvadratna i plave je boje sa belom gredom pri dnu. U gornjem plavom polju je zlatna krstolika grančica hrasta.

Autor grba je Ladislav Biron, a blazon velikog grba grada i opštine Mladenovac glasi:

Plavi štit razdeljen srebrnom gredom, u vrhu dva jedan ka drugom nagnuta zlatna kondira iz kojih se izlivaju i spajaju srebrni mlazevi vode koja se kao ugnuti klin uliva u pomenuti srebrnu gredu, a iz stope štita crni nakovanj iz koga izrasta krstoobrazna zlatna trolisna mladica hrasta.

Štit je nadvišen zlatnom bedemskom krunom sa tri vidljiva merlona, na kojoj stoji raširenih krila beli golub zlatnog kljuna i crvenih nogu, oko čije glave sija zlatan oreol sa upisanim crvenim krstom.

Desni držač štita je propeti beli konj crnih kopita, zauzdan, osedlan i opremljen kako priliči konju despota, to jest oglav, uzde i kolani purpurni, purpurni prekrivač sedla, bela pokrivka izvezena grimiznim dvoglavim orlovima i opervažena purpurom, a levi propeti crveni srndać, zlatno oružan i istog takvog jezika i papaka, proboden kroz vrat zlatnom strelom.

Između držača i štita o tlo su oslonjena crvena zlatom okovana koplja sa kojih se u polje viju zlatnim resama opervaženi stegovi, i to desno steg Grada Beograda, a levo steg Mladenovca, (na plavom iznad snižene srebrne grede slobodna krstoobrazna zlatna trolisna mladica hrasta).

Postament su prirodni šumom obrasli obronci planine Kosmaj, u podnožju koje je ispod štita pali despotski purpurni tobolac otvoren udesno, ukrašen srebrom i zlatom, sa motivom srebrnog dvoglavog orla; u tobolcu su tri zlatne strele, a ispod tobolca po levoj kosini ukrštene, leže na tlu dve zlatne strele.

Ispod grba je na beloj lenti ćiriličnim slovima ispisano grimizno crvenom bojom ime mesta i opštine – Mladenovac.

Grb se koristi u tri nivoa, veliki, srednji i mali. Mali grb je sam štit, dok je srednji štit nadvišen zlatnom bedemskom krunom sa tri vidljiva merlona, pod kojim je lenta sa grimiznim natpisom Mladenovac.

Poslednja izmena: 23-NOV-2007


Srodni spoljni linkovi:


Grad Beograd

Mladenovac - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Amerić ● Beluće ● Beljevac ● Velika Ivanča ● Velika Krsna ● Vlaška ● Granice ● Dubona ● Jagnjilo ● Kovačevac ● Koraćica ● Mala Vrbica ● Markovac ● Međulužje ● Mladenovac (varoš) ● Mladenovac (selo) ● Pružatovac ● Rabrovac ● Rajkovac ● Senaja ● Crkvine ● Šepšin ●

 
Grb Mladenovca

Grb Mladenovca

Zastava Mladenovca

Zastava Mladenovca

Srednji grb Mladenovca

Srednji grb Mladenovca

Veliki grb Mladenovca

Veliki grb Mladenovca

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije