Заставе и грбови Србиjе
SRPSKI (L) | ENGLISH
Териториjална организациjа  >  Град Београд  >  Сурчин

градска општина

Сурчин

Општина Сурчин jе усвоjила грб 29. jануара 2007. године, на основу разултата анонимног конкурса коjи jе општина расписала. Грб jе дело ауторског тима у саставу: победничког предлога jе Слободан Станић, дипл. инг. арх. и Зоран Станић, дипл. инг. арх.

Мотив са штита jе и на застави Сурчина. Коришћење заставе ниjе потврђено.

Образложење о изабраном решењу за грб:

Изабрани грб jе привлачно ликовно и симболичко решење са прегледном и читљивом композициjом симбола општине Сурчин. Грб jе у ствари штит на коме су одоздо на горе:

Зелено поље са изораним браздама и излазеће сунце на хоризонту. Из поља стилизовано израста седам класова жита коjи представљаjу наших 7 села. Горњу зону испуњава плаветнило неба са авионом чиjа су крила и мотори на њима постављени тако као да су кров са димњацима на кући Општине.

Реч, jавно гласило општине Сурчин, jун 2007. године

Ниво великог грба по елементима следи стандарде српске хералдике, али као и мали грб има неке нехералдичке особине, нпр. боjа главног поља на штиту jе прелаз из беле у плаву, што ниjе по правилима хералдике. Оваква верзиjа са прелазом jе у употреби али ниjе по графичким стандардима коjе jе аутор доставио титулару. Велики вид грба садржи и стегове Београда и Сурчина, коjе придржаваjу два пропета вранца у улози чувара штита. На постаменту зелене боjе налази се лента са именом општине. Бедемска круна jе златна са три видљива мерлона.

Последња измена: 14-HOB-2007


Сродни спољни линкови:


Град Београд

Сурчин - Месне заjеднице (места/насеља/села)

Бечмен ● Бољевци ● Добановци ● Jаково ● Петровчић ● Прогар ● Сурчин ●

 
Grb Surina

Грб Сурчина

Zastava Surina

Застава Сурчина

© 2007-2024 Заставе и грбови Србиjе