Заставе и грбови Србиjе
SRPSKI (L) | ENGLISH
Териториjална организациjа  >  Град Београд  >  Нови Београд

градска општина

Нови Београд

На Двадесетоj седници СО Нови Београд, одржаноj 11. jула 2003, одборници су усвоjили грб Градске општине Нови Београд велики, средњи и мали грб, и заставу чиjи jе аутор Српско хералдичко друштво. Одборници су усвоjили и Одлуку о употреби и заштити грба и заставе, коjом се прецизира њихова употреба.

Застава jе хералдички стег са великог грба Новог Београда. Разликуjе се од основног грба. Застава jе црвена, а на почасном месту, у кантону jе застава Београда бело оивичена. У црвеном пољу су три бела усправна правоугаоника распоређена 2+1.

Грб Новог Београда представља сребрни витао коjи дели штит на три поља. Испуњени простор витла (доњи део штита) алудира на грб града Београда (сребрна тврђава на црвеном брегу), на остала два поља налазе се по три сребрна билета 2+1.

Комбинациjа боjа (црвено, плаво и бело) подсећа на заставу Србиjе и некадашње Федерациjе, чиjе jе седиште Владе на териториjи Новог Београда.

У челенци средњег грба Новог Београда налази се златна бедемска круна са четири видљива мерлона, што означава териториjу са више од 100000 житеља.

Чувари на нивоу великог грба Новог Београда су ластавице, весници пролећа, буђења природе и обнове живота; оне су такође симбол настањивања, свиjања гнезда, дома коме су увек враћа.

Последња измена: 1-OКT-2007


Сродни спољни линкови:


Фотографиjе:


Град Београд

Нови Београд - Месне заjеднице (места/насеља/села)

Београд (Нови Београд) ●

 
Grb Novog Beograda

Грб Новог Београда

Zastava Novog Beograda

Застава Новог Београда

Srednji grb Novog Beograda

Средњи грб Новог Београда

Veliki grb Novog Beograda

Велики грб Новог Београда

Bivi amblem/logo Novog Beograda upotrebljavan do 2003. Godine

Бивши амблем/лого Новог Београда употребљаван до 2003. Године


*Реч 'грб' jе под наводницима jер амблем не представља грб у хералдичком смислу те речи.

© 2007-2024 Заставе и грбови Србиjе