Заставе и грбови Србиjе
SRPSKI (L) | ENGLISH
Териториjална организациjа  >  Град Београд  >  Београд

град

Београд

Београд jе главни град Србиjе. Град Београд има званичне симболе: заставу и грб у три нивоа.

Застава Београда jе хералдички стег коjи понавља мотиве са основног грба. У употреби jе од 1995. године, а пре тога се последњи пут виjорила 1932. године на спасовданскоj литиjи. Пропорциjе су jоj 1:1. Званични саjт о употреби заставе:

Употреба исправне заставе jе ствар поноса и ниjе потребно одобрење, али неправилна, непримерена, недолична употреба коjа вређа достоjанство Београђана подлеже казненим одредбама. Препоручуjе се зато претходна консултациjа.

О грбу Београда са званичног саjта Града Београда:

Акциjу утврђивања београдског грба покренуо jе 1931. године председник општине града Београда, господин Милан Нешић. Формиран jе шири одбор састављен од уметника, хералдичара, професора универзитета, генерала и државних саветника. Одбор jе више пута заседао и претресао проблематику, да би на првоj седници ужег одбора од 19. маjа 1931. године донео следеће закључке:

  1. Грб Београда мора имати облик штита коjи се на дну завршава лаким шиљком.
  2. Елементи грба: националне боjе, река - као симбол исконске снаге Београда, римска лађа (трирем) - као симбол старине Београда, беле зидине са кулом и отвореном капиjом - зидине представљаjу варош, кула град, а отворена капиjа слободан промет.
  3. Земљиште, у клину грба међу рекама и под зидинама jе црвене боjе, као симбол крви, вечитог страдања и патње Београда; реке су беле боjе према хералдичким законима; зидине вароши и куле су беле боjе, као симбол "белог града"; небо jе плаво, као симбол наде и вере у бољу будућност.

На расписаном конкурсу убедљиво jе победила скица београдског сликара Ђорђа Андреjевића - Куна. На предлог жириjа, на скици су извршене мање измене, па jе награђена и званично усвоjена скица грба у боjи штампана у "Београдским општинским новинама" бр. 1/32.

Средњи грб Београда jе штит крунисан златном бедемском круном украшеном диjадемом и шест видљивих мерлона.

Велики грб Београда jе штит кога на грудима носи бели двоглави орао крунисан златном бедемском круном.

Велики свечани грб Београда има право да користи градоначелник и он представља град Београд у међукомуникациjи са другим ентитетима. Њега чини двоглави бело орао са укрштеним мачевима међу канџама, малим грбом у облику штита на грудима и бедемском круном. Под канџама орла налазе се четири одликовања коjа припадаjу престоници а коjима ретко коjи град може да се похвали: Ратни крст чехословачке, Орден легиjе части, Орден народног хероjа и Карађорђева звезда с мачевима. Бедемска круна има пет зубаца, коjи означаваjу велики град у региjи и диjадему, коjа означава престони град.

Глас Jавности - "Израз свести и поноса нациjе"

Некадашњи грбови Београда и његове вариjанте

Албум за маркице "Грбови Jугославиjе" (Издавач "Кава Хаг д.д.", Загреб, 1939.) илуструjе грб Београда не узимаjући у обзир облик штита коjи jе помињан у првом закључку општинског одбора из 1931. године.

Бивши амблем (до 1991. године) имао jе исти мотив као садашњи, али са црно-белом стилизациjом попут логоа.

Последња измена: 2-HOB-2007


Сродни спољни линкови:


Град Београд

 
Grb Beograda

Грб Београда

Zastava Beograda

Застава Београда

Veliki grb Beograda

Велики грб Београда

Grb Beograda iz albuma

Грб Београда из албума "Грбови Jугославиjе" - Издавач "Кава Хаг д.д.", Загреб, 1939.

Stilizacija grba Beograda, koriena kao grb do 1991. godine.

Стилизациjа грба Београда, коришћена као грб до 1991. године.

© 2007-2024 Заставе и грбови Србиjе