Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Vojvodina  >  Novi Sad  >  Veternik

Mesna zajednica (mesto/naselje/selo)

Veternik

Mesto Veternik je osnovano 1924. naseljavanjem slepih boraca sa solunskog fronta. Borci su oslepljeni u proboju fronta i to se verovatno zbilo na planini Veternik pa su tako mestu i dali ime.

Manje je poznato da Veternik ima svoj grb. On se sastoji iz dve uspravne lovorove grane (sa po dvanaest lista u zelenoj boji) koje se pri dnu dodiruju. U okviru njih u stavu „mirno“, s puškom o ramenu, stoji srpski vojnik u maslinastoj uniformi. Na prsima s leve strane ima odlikovanje. Podnožje grba je zelene boje, a iznad toga je plavo čisto nebo. Grb je uokviren crnom bojom, gore ravnom linijom koje se pri dnu spajaju u polukrug.

Izgled simbolizuje: mlađeg vojnika pod oružjem što podseća na mladost koja je krenula na ratišta, lovorove grane prikazuju ga kao pobednika, poleđina u plavoj boji asocira na juriše „do neba“, zelena boja razdvojena od plave ravnom linijom na kojoj on stoji, ukazuje na njegov dolazak na ravnicu Bačke, dok crna boja kojom je uokviren ceo grb traba da stalno podseća na žrtve za slobodu.

Nije se uspeo naći podatak o tome kad je grb nastao i ko ga je oblikovao, ali je veoma izvesno da su njegov likovni sadržaj oblikovali oni isti ljudi koji su osnovali Veternik. (U Muzeju Novog Sada u okviru publikacije „Grbovi naselja Novosadske opštine“ naišli smo na podatak da je prema kazivanju grb bio u zaglavlju diplome o osnovanju mesta. Međutim, pri osnivanju Veternika nije od nikoga dobijena bilo kakva diploma).

Iz knjige „Veternik“, Velimir Vukmanović, Matica srbska 1994, Novi Sad.

Poslednja izmena: 25-FEB-2010


Vojvodina

Južno-bački okrug - opštine

Novi Sad - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Begeč ● Budisava ● Bukovac ● Veternik ● Kać ● Kisač ● Kovilj ● Ledinci ● Novi Sad ● Petrovaradin ● Rumenka ● Sremska Kamenica ● Stepanovićevo ● Futog ● Čenej ● Stari Ledinci ●

 
Grb Veternika

Grb Veternika

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije