Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Centralna Srbija  >  Moravički okrug  >  Gornji Milanovac

opština

Gornji Milanovac

Gornji Milanovac je primer opštine u kojoj se odluke o upotrebi zastave i grba izgleda donose kad god se u opštini promeni vlast. Tako je heraldičko znamenje (grb u tri nivoa) i zastava ukinuto donošenjem Odluke o izgledu i upotrebi grba i zastave Opštine Gornji Milanovac 30. oktobra 2009. godine.

U ovoj odluci se na neprecizan način opisuje nešto što su opštinari nazvali grbom, a radi se o sličici/znački koja se na osnovu teksta ne može jasno interpretirati. Ovo je deo odluke koji se odnosi na izgled „grba”:

Član 5.

Rešenje grba opštine Gornji Milanovac ukomponovano je u formu polukružnog svoda koji se sastoji od grafičke stilizacije teritorije opštine Gornji Milanovac koja svojim oblikom asocira na krošnju grma, čiji koreni predstavljaju simbol postojnosti svih slovenskih naroda, posebno Srba, a pod kojim je Miloš Obrenović 23. aprila 1815. godine u Takovu podigao II Srpski ustanak i obnovio Srpsku državu. Tip slova (opština Gornji Milanovac) upotrebljen je u stilu sa datim rešenjem.

Načini upotrebe i isticanja grba i zastave opisani su detaljno i jasno, ali to nije slučaj, pored opisa grba, ni sa opisom zastave:

Član 8.

Zastava opštine Gornji Milanovac je bele boje. U donjoj polovini zastave štampa se Grb opštine Gornji Milanovac u boji, proporcionalne veličine.

Član 9.

Zastava opštine, izrađuje se u sledećim dimenzijama: za upotrebu u enterijeru: 150×75 (u centrimetrima) za upotrebu u eksterijeru: 250×130 (u centrimetrima) za stone zastavice 20×10 (u centrimetrima).

Može se samo nagađati na šta su autori ove odluke mislili kada su napisali „U donjoj polovini zastave” i „proporcionalne veličine”. Takođe, ne pominje se da li je zastava vertikalno ili horizontalno orijentisana.

Simboli opštine koji su na žalost van upotrebe od 2009. godine čine grb u tri nivoa i zastavu. Blazon grba glasi: Na plavom zlatni hrast, preko crveni grčki krst. Zastava je plave boje. Na belom disku je crveni krst, koji aludira na Drugi srpski ustanak koji je podignut 1815. u Takovu, selu u ovoj opštini. Venac oko diska je inspirisan Cvetnom Nedeljom, danom kada je 1815. godine počeo ustanak.

Poslednja izmena: 18-JUL-2011


Srodni spoljni linkovi:


Fotografije:


Centralna Srbija

Moravički okrug - opštine

Gornji Milanovac - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Belo Polje ● Beršići ● Bogdanica ● Boljkovci ● Brajići ● Brđani ● Brezna ● Brezovica ● Brusnica ● Varnice ● Velereč ● Vraćevšnica ● Vrnčani ● Gojna Gora ● Gornja Vrbava ● Gornja Crnuća ● Gornji Banjani ● Gornji Branetići ● Gornji Milanovac ● Grabovica ● Davidovica ● Donja Vrbava ● Donja Crnuća ● Donji Branetići ● Dragolj ● Drenova ● Družetići ● Zagrađe ● Jablanica ● Kalimanići ● Kamenica ● Klatičevo ● Koštunići ● Kriva Reka ● Leušići ● Lipovac ● Lozanj ● Ločevci ● Lunjevica ● Ljevaja ● Ljutovnica ● Majdan ● Mutanj ● Nakučani ● Nevade ● Ozrem ● Polom ● Pranjani ● Prnjavor ● Reljinci ● Rudnik ● Ručići ● Svračkovci ● Semedraž ● Sinoševići ● Srezojevci ● Takovo ● Teočin ● Trudelj ● Ugrinovci ● Cerova ● Šarani ● Šilopaj ●

 
Grb Gornjeg Milanovca

„Grb”* Gornjeg Milanovca

Zastava Gornjeg Milanovca

Zastava Gornjeg Milanovca

Grb Gornjeg Milanovca do 2009. godine

Grb Gornjeg Milanovca do 2009. godine

Zastava Gornjeg Milanovca do 2009. godine

Zastava Gornjeg Milanovca do 2009. godine

Veliki grb Gornjeg Milanovca do 2009. godine

Veliki grb Gornjeg Milanovca do 2009. godine


*Reč 'grb' je pod navodnicima jer amblem ne predstavlja grb u heraldičkom smislu te reči.

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije