Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Centralna Srbija  >  Raški okrug  >  Vrnjačka Banja

opština

Vrnjačka Banja

Grb Opštine Vrnjačka Banja je u upotrebi od 2002. godine i koristi se u tri nivoa, kao Osnovni, Srednji i Veliki grb.

Blazon Osnovnog grba glasi: Na zlatu iz stope štita izrastajući lik Bogorodice sa Hristom kao živonosnim istočnikom, oba lika prirodno obojena, Bogorodica odevena u plavu haljinu i zaogrnuta crvenim ogrtačem, uzdignutih ruku, sa zlatnim oreolom, a mladenac Hristos odeven u zlatnu tuniku, ogrnut preko levog ramena i obavijen oko struka plavim ogrtačem, sa zlatnim oreolom u koji je upisan krst ispisan grčkim tekstom O Ω Н. Hristos je prikazan kako izrasta iz zlatne posude iz koje izbija pet mlazeva prirodne vode. Glava štita je plava i razdeljena od polja štita rezom koji emulira fasadni venac Dvorca Belimarkovića sa tri kule, bočne sa po četiri merlona zaobljenih gornjih stranica, a srednja nešto šira, sa pet istih takvih merlona od kojih je središnji širi i viši od ostalih.

Blazon Srednjeg grba glasi: Osnovni grb nadvišen zlatnom bedemskom krunom bez merlona. Štit je okružen prirodnim vencem lipe i bukve. Ispod svega ispisan je naziv mesta i opštine.

Blazon Velikog grba glasi: Osnovni grb nadvišen zlatnom bedemskom krunom bez merlona. Čuvari grba su dva prirodna anđela u letu odevena u bele haljine ukrašene zlatom, sa istim takvim orarima i pojasima i sa oreolima. Iza štita postavljena su dva crvena koplja okovana zlatom, a sa svakog se u polje vije zlatnim resama opervaženi steg, i to desno steg Srbije, a levo steg Titulara. Postament je gustim zelenim rastinjem obrastao planinski motiv Goča. U dnu je srebrna traka ispisana zlatnim slovima VRNJAČKA BANJA.

Opština Vrnjačka Banja ima kvadratni steg sledećeg blazona: na crvenom srebrn krst sa stopom, sa polukružnim proširenjem na sredini svake stope.

Poslednja izmena: 6-OKT-2009


Srodni spoljni linkovi:


Centralna Srbija

Raški okrug - opštine

Vrnjačka Banja - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Vraneši ● Vrnjačka Banja ● Vrnjci ● Vukušica ● Goč ● Gračac ● Lipova ● Novo Selo ● Otroci ● Podunavci ● Rsavci ● Ruđinci ● Stanišinci ● Štulac ●

 
Grb Vrnjačke Banje

Grb Vrnjačke Banje

Zastava Vrnjačke Banje

Zastava Vrnjačke Banje

Srednji grb Vrnjačke Banje

Srednji grb Vrnjačke Banje

Veliki grb Vrnjačke Banje

Veliki grb Vrnjačke Banje

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije