Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Grad Beograd  >  Voždovac

gradska opština

Voždovac

Grb Voždovca usvojen je u tri nivoa, devedesetih godina prošlog veka. Grb je izradilo Srpsko heraldičko društvo. Stavljan je van snage od strane prinudne uprave opštine, ali je danas zvaničan. Opština poseduje i knjigu grafičkih standarda u kojoj su opisani načini korišćenja simbola.

Zastava je tipični heraldički steg, sa ponovljenim motivom sa osnovnog grba. Oblik je kvadratan.

Citat iz knjige grafičkih standada Opštine Voždovac:

Ako je materijal od koga je zastava napravljena providan, naličje zastave (revers) mora da bude kao u ogledalu u odnosu na avers. Zastava se vezuje uz jarbol uvek uz levu stranu aversa. Zabranjeno je menjati proporcije zastave - uvek mora da bude kvadratnog oblika. Zabranjeno je koristiti grb kao zastavu.

Štit je podeljen vodoravno, a gornje polje vertikalno na dva polja. Gornje desno crveno polje podeljeno je srebrnim krstom na četiri manja, od kojih svako sadrži srebrno ocilo. U gornjem levom plavom polju smeštena je crna veprova glava okrenuta na levo, zlatnih kljova i crvenog jezika, probodena zlatnom strelom u čelo. U doljem, srebrnom polju je plava heraldička ruža.

Srednji grb je krunisan zlatnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona. U zvaničnoj upotrebi je stilizacija koja ima tanku crvenu borduru oko štita, a bedemska kruna je stilizovana crvenim "malterom". Ovakva stilizacija se u prihvaćenim predlozima Srpskog heraldićkog društva ne pominje, ali opština koristi ovu stilizaciju za osnovni i srednji grb. Takođe, po ugledu na Grad Beograd opština koristi grb sa "logotipom" tj. ćiriličnim natpisom: "Gradska opština Voždovac" ili u varijanti na engleskom: "City Municipality Voždovac".

Postament velikog grba je travnati brežuljak, sa lentom koja nosi naziv opštine, ćiriličnim pismom. Desni čuvar je crni vepar, zlatno naoružan proboden u čelo zlatnom strelom. Levi čuvar je beli konj naoružan zlatno. Stegovi koje čuvari pridržavaju su stegovi Beograda i Voždovca.

Poslednja izmena: 8-NOV-2007


Srodni spoljni linkovi:


Grad Beograd

Voždovac - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Beli Potok ● Zuce ● Pinosava ● Ripanj ● Beograd (Voždovac) ●

 
Grb Voždovca

Grb Voždovca

Zastava Voždovca

Zastava Voždovca

Srednji grb Voždovca

Srednji grb Voždovca

Veliki grb Voždovca

Veliki grb Voždovca

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije