Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH

Teritorijalna organizacija Srbije

U sastavu Republike Srbije nalaze se dve autonomne pokrajine: Vojvodina i Kosovo i Metohija. U svrhu adminitracije i statistike, ostali deo Srbije je nazvan Centralna Srbija, koja u svom sastavu ima i Grad Beograd, glavni grad Srbije.

Pokrajine

Autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija imaju posebne nadležnosti, kao i pravo na sopstvene simbole, pa tako Vojvodina koristi grb i zastavu. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, koja je od 1999. godine pod upravom Ujedinjenih Nacija, zvanično koristi simbole UN. Nezvanično, Albansko stanovništvo koristi albansku narodnu zastavu, koja je identična zastavi susedne Albanije. Srpsko stanovništvo poštuje i koristi simbole Republike Srbije, kao i institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, koji ih koriste zvanično.

Upravni okruzi

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi, upravni okruzi su regionalni centri državne vlasti. Ministarstva obavljaju državne poslove Republike Srbije preko centara okruga. Ove teritorijalne jedinice su organi državne uprave, pa tako nemaju svoje simbole već koriste grb i zastavu Republike Srbije.

Opštine i gradovi

Opštine i gradovi su osnovne jedinice lokalne samouprave.

Gradovi su teritorijalne jedinice sa više od 100000 stanovnika, izuzetno i manje, ako su ostali bitni uslovi za takav status ispunjeni. Gradovi dalje mogu biti podeljeni u gradske opštine (primeri Beograda i Niša). Gradovi u Republici Srbiji su: Valjevo, Vranje, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi sad, Pančevo, Požarevac, Priština, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice, Čačak i Šabac.

Opštine i gradovi imaju pravo na sopstvene simbole koje samostalno uređuju statutima ili posebnim odlukama o njihovoj upotrebi. Čest je slučaj da se u statutima opština i gradova pominje postojanje simbola, ali da se uopšte ne koriste, niti postoji njihov opis. Sa druge strane neke opštine i gradovi su kroz odluku o simbolima samo delimično opisale njihov izgled, pa se izgled ne može striktno rekonstruisati. Najsvetliji primeri su opštine i gradovi koji u svojim odlukama o simbolima sadrže i deteljan blazon (opis) grba i zastave.

Naseljena mesta

Naseljena mesta predstavljaju delove teritorije opštine ili grada koji imaju izgrađene objekte za stanovanje i privređivanje i osnovnu infrastrukturu. Mogu biti organizovana u mesne zajednice.

 
 

Grad Beograd Grad Beograd

Centralna Srbija Centralna Srbija

Vojvodina Vojvodina

>Kosovo i Metohija Kosovo i Metohija

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije